Suchá Hora zápasí s nezákonným prejazdom poľských kamiónov

19.12.2012 Tvrdošín

Suchá Hora 19. decembra (TASR) – Od zrušenie colnice zápasí obec Suchá Hora na slovensko-poľskom pomedzí hornej Oravy s neduhom v podobe nezákonného tranzitu rozmerných kamiónov. Niektorí poľskí prepravcovia si tadiaľ neváhajú krátiť cestu napriek zákazu prejazdu motorových vozidiel s celkovou hmotnosťou nad 7,5 tony.

„Dlho sme sa márne domáhali účinnej štátnej pomoci. V posledných mesiacoch sa to konečne pohlo trochu k lepšiemu, pribudli nové značky, častejšie sú aj policajné hliadky, hoci musím podotknúť, že o poznanie viac ich je z poľskej strany. Našich je pomenej,“ uviedol pre TASR starosta Suchej Hory Miloš Šustek.

Počet prechádzajúcich ťažkých nákladných súprav sa podľa neho po spomínaných opatreniach výrazne znížil. „Prísny zákaz prejazdu naďalej nerešpektuje jedna firma sídliaca na poľskej strane hranice len pár kilometrov odtiaľto. Jej kamióny prechádzajú pravidelne cez našu obec,“ posťažoval sa.

Pri otázke na využitie priestorov bývalej colnice podrobil kritike predošlé vedenie samosprávy. „Veľmi ma mrzí, že sa z nevysvetliteľných príčin o ne viac neusilovalo pri delimitácii zo štátu. Mohli sme tam umiestniť materskú školu či domov dôchodcov. Objekty získal niekto iný a ak by sme ich teraz chceli, museli by sme ich odkúpiť. Reálne možnosti obecného rozpočtu by však na to určite nestačili,“ dodal starosta Suchej Hory.
 

Vyberte región